A kannabisz-hatóanyag kannabidiol (CBD) antiepileptikumokkal kombinációban csökkentheti a rohamgyakoriságot azoknál a betegeknél is, akik korábban a terápiarezisztens Lennox-Gastaut szindrómában szenvedtek, írja a lap.

A Lennox-Gastaut szindróma – az idegrendszer különböző kórokokra visszavezethető korspecifikus epilepsziás működészavara – változatos görcsrohamokkal jár. Leggyakoribbak a tónusos rohamok, amik mellett ún. astatikus formában zajló rohamok is előfordulhatnak, azaz amikor hirtelen tónusvesztés következik be, a térdek megroggyannak, a fej bólint, a beteg mintegy előreesik, és gyakran megsérül. Tudatzavar többnyire nincs. Előfordulhatnak mioklónusok, vagy az egész testre kiterjedő rángások, generalizált, tónusos-klónusos görcsök is, illetve status epilepticusba is csaphat az állapot.

A kórkép súlyos, nehezen vagy egyáltalán nem gyógyítható. A betegek mindössze 10 százalékánál érhető el rohammentesség a jelenleg alkalmazott gyógyszeres kezelésekkel, ketogén diétával, idegstimulációval vagy agysebészeti beavatkozásokkal. A szindróma szinte minden esetben mentális hanyatlással társul. A gyermekkori epilepsziák 1-4 százalékát kitevő Lennox-Gastaut szindróma általában 1–8 éves korban jelentkezik, és többnyire súlyos agyi károsodás áll a hátterében.

Az antiepileptikus gyógyszeres terápia mellett alkalmazott kannabidiol kezelés szignifikánsan javíthatja a betegek állapotát, derül ki a Lancet hasábjain megjelent fázis III. klinikai vizsgálat eredményeiből. A vizsgálatba olyan 171 Lennox-Gastaut szindrómás beteget (2 és 55 év közöttiek) vontak be, akik erősen terápiarezisztensnek bizonyultak, azaz korábban legalább hat antikonvulzív gyógyszeres hatóanyag alkalmazása bizonyult esetükben hatástalannak. Őket napi egyszeri alkalommal 20 mg/testtömegkilogramm kannabidiollal vagy placeboval kezelték 14 héten keresztül, a korábbi gyógyszeres kezelés folytatása mellett. Hangsúlyozandó, hogy a vizsgálat során nem orvosi marihuánát adagoltak, hanem kannabidiolt, tehát a pszichoaktív tetrahidrokannabinoltól (THC) mentes, gyógyszerészeti tisztaságú, reprodukálhatóan előállítható hatóanyagot.

A CBD-vel kombinált kezelés eredményeként a rohamok valamennyi típusának a gyakorisága csökkent. A CBD-csoportban havi átlagosan 144,6-ról 83,8-ra mérséklődött a rohamgyakoriság, míg a placebo-ágon 176,6-ról 128,7-re, azaz a CBD-kezelés eredményeként 41,2 százalékos rohamgyakoriságbeli csökkenés következett be, míg a kontroll-ágon mindössze 13,7 százalékos.

A CBD-kezelés mellékhatásaként több esetben is hasmenés, szédülés, láz, étvágycsökkenés, hányás lépett fel. A CBD-t

Read More Here...